OKTOBER 2017

_________________________________________________________________________     AnCnoc 12

Hjerteligt velkommen til Månedensmalt.dk. Her på forsiden finder du vores udgivelse for oktober 2017. Vi mener, at hver gang du smager på din whisky, smager du på et stykke historie. Understående artikel er helt gratis og skrevet til dig, der ønsker at vide noget om den whisky du drikker. Køber du flasken her på siden, vil du også få tilsendt artiklen på papir. Den er trykt professionelt, som et lille hæfte med billeder og illustrationer, så du får den bedst mulige oplevelse.

  • Land: Skotland
  • Region: Highland
  • Destilleri: Knockdhu
  • Alder: 12år
  • Alkohol: 40%
  • Størrelse: 70cl
  • Modning: ex-Bourbon & sherry fade
  • Koldfiltreret og farvet: Ja

Prolog

Det skotske højland gemmer på mange forskellige oplevelser. Nogle af disse vil du med garanti selv opdage, hvis du en dag skulle være så privilegeret at opleve området på egen krop. Naturen springer dig i øjnene som uendelig og stemningen vil med garanti gribe dig i første kontakt med dette bølgede landskab. Det skotske højland gemmer dog godt på nogle af dets hemmeligheder og nogle gange skal man kigge sig grundigt over skuldrene for at opdage det guld, som ligger gemt bag de andre ellers så iøjnefaldende skatte.

Afsnit I – AnCnoc 12år

I denne måned præsenterer vi dig for én af de whiskyer, som gemmer sig lige bag de absolut mest velkendte whiskyaftapninger – i hjertet af whiskyens forjættede land.

AnCnoc 12 år er produceret af det skotske whiskydestilleri Knockdhu. På den yderste kant af whisky-regionen Speyside, ligger Knockdhu-destilleriet i alt sin senvictorianske pragt og producerer en bemærkelsesværdig whisky med karaktertræk fra både højlandet, men i den grad også fra Speyside. En blanding af Speyside regionens bløde honningnoter og frugtaroma, samt højlandets krydrede kompleksitet kommer til udtryk i denne måneds whiskyudgivelse.

AnCnoc 12 år har været en del af Knockdhu-destilleriets kernesortiment siden 1990 og har siden da været kendt verden over. Vi spurgte destilleriet, hvilke tanker de havde gjort sig, med formålet af denne whiskyaftapning og til det svarede de som følger:

”When you hear the words sweet, smooth, soft, subtle and elegant most people think we refer to the distillery manager.  Actually in this case we’re speaking about our 12 year old.  Key notes are citrus and honey. An easy drinking dram, ideal for whisky newcomers or the more ‘experienced’ whisky drinker.”An interview with the Knockdhu Distillery.

Whiskyen er destilleret på skotsk bygmalt, som er dyrket og maltet i Moray, Aberdeenshire. Vandet som er brugt, flyder for foden af destilleriets nabobakke, Knock Hill. Whiskyen er hovedsageligt modnet på genfyldte ex-Bourbon fade snedkereret i Amerikansk hvid eg også kaldet Quercus Alba. Disse fade er af typen Hogshead (250 Liter).

Ud over dette er en meget lille del af denne whiskyaftapning modnet på genfyldte ex-Sherry fade, som består af Europæisk rød eg også kaldet Quercus Rubra. Disse fade har tidligere modnet Oloroso og er af typen Butt (500 Liter).

Fadene bliver snedkereret og leveret af Speyside Cooperage, som ligger placeret i Craigellachie, Speyside. Speyside Cooperage blev stiftet kort efter 2. Verdenskrig i 1947 og har været Knockdhus foretrukne samarbejdspartner siden 1989. De spanske ex-Sherry fade bliver indkøbt igennem Miguel Martin. Miguel har en håndfuld sherry bodegaer i Jerez, Andalusien, imens hans hovedsnedkeri ligger i Bollullos del Condado. De amerikanske ex-Bourbon fade kommer ikke fra ét bestemt snedkeri eller Bourbon-destilleri i Amerika. Grunden til dette er simpel – Knocdhus fokus ligger i kvaliteten af det enkelte fad og da dette kan varierer i stor stil, ynder de at holde sig fleksible på det amerikanske fadmarked.

Whiskyen er modnet under traditionelle forhold på destilleriets matrikel. De traditionelle varehuse hos Knockdhu-destilleriet sørger for et fugtigt og trykkende mikroklima, som stort set ikke ændres ligegyldigt årstiden. Et minimum af 12 år har whiskyen lagt sovende hen, inden den blev fyldt på flaske. Faktisk bliver AnCnoc whisky, som ikke er røget, aldrig aftappet under de 12 år da destilleriet tror på, at det netop er her, at råsprittens egen karakter og fadpåvirkningen opnår den fornødne balance.

Denne whisky er, i al sin pragt, et fantastisk eksempel på den simple form for whisky. Den simple lagring, stort set uden anden påvirkning end de klassiske ex-Bourbon fade, er en kunst i sig selv – den mestre Knockdhu bedre end de fleste.

”I enhver henseende er det whisky og destillerier som dette, der giver højlandet en så superb karakter.” – Jim Murray, Lademanns Whiskybog, 1998.

Afsnit II - Historien

Grundlæggelsen af destilleriet må og skal tilskrives entreprenøren James Morrison, som i samarbejde med Distillers Company Limited, gjorde det skotske højland en tand rigere på whiskydestillerier tilbage i år 1894. Ganske få år inden destilleriets fødsel havde James Morrison købt og overtaget the Knock Estate, placeret smukt i den ydre periferi af den skotske whisky-region, Speyside. Efter James Morrisons overtagelse af det idylliske skotske landsted gik det op for ham, at det ikke bare var endnu et traditionelt landsted bygget af skotsk natursten, placeret på de rullende marker i det skotske højland. Det var hans mulighed. Muligheden for at producere en skotsk single malt whisky kun med hjælp fra de ressourcer, som lå gemt i hans egen baghave.

Markerne var fyldt med bygmalt, mullen så evigt rig på tørv, og fra de omkransende bakker flød det rene skotske kildevand. Intet mere eller mindre skulle give James Morrison anledning til at grundlægge Knockdhu-destilleriet.

Whiskyproduktionen kørte på højtryk og et væld af whiskydestillerier havde deres fødsel op igennem 1890’erne. Efterspørgslen ville ingen ende tage, og whiskydestillerierne havde kronede dage – inklusiv James Morrisons eget, Knockdhu. Men de gode tider blev vendt på hovedet i starten af det 20’ene århundrede og den dårlige britiske økonomi satte sine spor i den skotske whiskyindustri. Knockdhu-destilleriet og James Morrison måtte indse nederlaget og omkring 1930 måtte de se sig slået af omstændighederne. Knockdhu blev dog anvendt igennem 2. Verdenskrig – bare ikke til whiskyproduktion. Bygningerne blev nemlig brugt til at huse indiske soldater i perioden 1942 til 1944. Som en fordel for de indiske besøgende, fik Knockdhu installeret dets første elektricitet omkring år 1940 og til forskel fra de tidligere medarbejdere på destilleriet, kunne soldaterne glæde sig over dette.

Først i 1988 blev Knockdhu-destilleriet vagt til live af Inver House Distillers og faktisk, var netop dette opkøb det første af mange fremtidige for dette skotske spiritusselskab. Destilleriet begyndte allerede deres nye produktion i 1989 og håndværket bag Knockdhu-destilleriets whisky er velbevaret fra James Morrisons æra.

Afsnit III – Destilleriet og personlighederne

Det nuværende og produktionsdygtige Knockdhu-destilleri er smukt placeret i den lille skotske landsby Knock, nær Huntly i Aberdeenshire. Ved Inver House Distillers overtagelse af destilleribygningerne blev alt fra bygningsværk til produktionsfaciliteter bevaret. Bygningerne som udgøre Knockdhu-destilleriet, er bygget af lokale granit reserver og bygningsarbejdet er udført af lokale entreprenører. Dette destilleri var samtidig det første af mange fremtidige, som blev anstiftet og bygget af det berømte Distillers Company Limited (DCL).

Navnet på destilleriet skyldes dets naboskab til den lokalt kendte bakketop, Knock Hill. Under skyggen fra Knock Hill damper Knockdhus store kobberkedler i bedste velgående. På enkelte tidspunkter af året, vil Knock Hill fremstå som værende sort. Dette skyldes den store mængde af mørklilla lyng på bakkens sider, som fremstår mørkere i aftentimernes bløde lys. Grundet denne sorte fremtoning er bakken på gælisk kendt som Cnoc Dubh, som direkte oversat betyder ’sort bakke’. Knockdhu navnet er direkte afledt af Cnoc Dubh og hermed er destilleriet opkaldt efter denne ikoniske bakketop.

Destillerikomplekset består af 5 hovedbygninger. I den ene af disse 5 finder du værkstedet. Her finder du produktionsfaciliteterne, lige fra maltmøllen til deres pot stills. Udover dette finder du sågar det originale maltningsgulv og ovnen(kiln), som indtil 1967 var i brug. De 4 resterende bygninger består af traditionelt byggede varehuse, som rummer Knockdhus sovende kæmper – de fyldte whiskytønder. Varehusene er bygget i traditionel skotsk stil med vægge af massiv sten, gulve af blotlagt natur og tag af slidstærkt skifer. Varehusene står som de altid har gjort, med undtagelse af én lille detalje. Tilbage i år 2010, braste 2 af de daværende 5 varehuse sammen grundet vinterens snemængder. Ulykken resulterede i, at 18 dyrebare whiskyfade måtte lade livet og den spildte whisky blev udelukkende for englene at nyde. Kun det ene af varehusene blev genskabt og under genopbygningen, besluttede man sig for at genbruge de originale materialer. Alt blev stort set genbrugt og med slid og slæb fra folkene omkring destilleriet, samt hjælp fra lokale håndværkere, stod ét nyt varehus klar til indvielse allerede i år 2012.

Navnet på Knockdhus whisky er AnCnoc – og hvis du syntes, at det kan være svært at udtale, er du med garanti ikke den første. Navnet udtales ’annok’ og har været navnet på Knockdhu-destilleriets whiskyaftapninger siden 1994. I tiden inden AnCnoc var destilleriets whiskyaftapninger opkaldt efter selve destilleriet – ganske som de fleste andre whiskydestillerier gør det verden over. Grunden til navneændringen var, at Knockdhu ofte blev forvekslet med en anden prominent whiskyproducent, nemlig Knockando. Så for at undgå fremtidig forvirring, blev Knockdhus whisky omdøbt til AnCnoc, som direkte oversat fra gælisk til dansk betyder ’bakken’.

Personlighederne

Gordon Bruce er whiskybranchens mest gnavne håndværker – som han så overraskende selv udtrykker det.

Gordon fungerer som Knockdhus Distillery Manager og har siden 2006 været en del af destilleriet. Han er en rastløs innovator, og én af de mest respekterede folk i den ellers så stjernespækkede whiskyindustri. Som Knockdhu-destilleriets Distillery Manager varetager han den egentlige kvalitet af alle de forskellige produktionsstadier. Et vågent øje på hver enkel delproces er en nødvendighed for enhver Distillery Manager, og derfor kan Gordon Bruce beskrives som destilleriets vagthund i jagten på det perfekte destillat. I hans unge dage fungerede han som Mash Man hos Pulteney. Senere rykkede han videre til destilleringskedlerne, hvor han fungerede som assistent til Pulteney destilleriets daværende Master Distiller. Efter hans sidemandsoplæring hos Pulteney, rykkede han videre til vintage destilleriet Balblair, hvor han overtog rollen som Master Distiller. Siden 2006 har Gordon Bruce været manden bag Knockdhu-destilleriets produktion. Han har optimeret kvaliteten, sørget for produktiviteten og sidst men ikke mindst, været tro imod de gamle håndværkmæssige dyder som Knockdhu blev født med. På billedet nedenfor ses Gordon Bruce.

Destilleriets næse – altså næsen bag Knockdhus whiskyaftapninger, AnCnoc, er Stuart Harvey. Stuart Harvey er bærer af den fornemme titel, Master Blender. Ved hjælp af hans sensoriske system udvælger han hvilke whiskyfade som er parate til aftapning, og på hvilken måde disse fade skal blandes for at komponere en flaske AnCnoc whisky. Hans absolut vigtigste opgave er at skabe den fornødne kvalitet i hver eneste aftapning. De eneste redskaber Stuart benytter sig af er hans næse og smagsløg. På en almindelig arbejdsdag, kan han næse op imod et trecifret antal af potentielt færdigmodnede whiskyfade fra de respektive varehuse. Nogle bliver sat tilbage hvor de kom fra, imens andre bliver tappet som AnCnoc.

Stuart Harvey er den eneste af sin slags i den skotske whisky industri. Han graduerede fra Strathclyde University tilbage i 1986 med en grad i biokemi og blev herefter en del af den skotske øl industri. Efter 3 års erfaring som brygger, påbegyndte Stuart Harvey hans studier imod titlen som Master Brewer. Efter 7,5 år i den skotske øl industri, ville Stuart Harvey prøve noget andet og valget faldt på det skotske guld. I 1995 blev han en del af den skotske whisky industri og blev senere i 2003 en vigtig brik i Knockdhu-destilleriets whiskyproduktion. I dag er Stuart den eneste Master Blender i den skotske whiskyindustri, som i sit daglige virke kan trække på sin uddannelsesmæssige baggrund som biokemiker og Master Brewer. Denne mand har den sidste hånd på kunstværket og er hele tiden i konstant søgen efter perfektion.

Bag de to ovennævnte herre står et lille hold af ildsjæle, som i whiskykredse har fået øgenavnet ”The Men of Knock”. Disse folk varetager mange af de forskellige delprocessor såsom mæskning, fermentering og selve destilleringen. Gordon Bruce står ikke enehændigt for det smukke håndværk, som ligger bag hver eneste AnCnoc aftapning. Ej heller gør Stuart Harvey. På Knockdhu-destilleriet er de fælles om at skabe den oplevelse, som så mange aldrig opdager, fordi deres kærlighed er gået til de omkringliggende whiskydestillerier. Ifølge Knockdhu-destilleriets eget udsagn er ”The Men of Knock” de mest dedikerede whiskyhåndværkere i regionen og faktisk, er det største problem at få folk til at holde deres ferie.

Det er ganske vist, at ethvert destilleri vil forsøge at cementere deres unikke tilgang til tingene, og at de til hver en tid vil sætte egne evner højere end de omkringliggende konkurrenter. Men heldigt for os, kan vi jo selv vurdere den egentlige kvalitet i flasken og herefter spørge os selv, om denne tro på egne evner afspejles i deres håndværk.

Ifølge Knockdhu-destilleriets eget udsagn er ”The Men of Knock” de mest dedikerede whiskyhåndværkere i regionen og faktisk, er det største problem at få folk til at holde deres ferie.

Afsnit IV – Produktionen og ingredienserne

Opskriften på et enkelt batch af Knockdhu-destilleriets rå whisky er som følger:

Liter vand

Kg bygmalt

Liter gær

5 tons bygmalt, 30.000 liter vand og 80 liter gær. Dette er den simplificerede opskrift på et enkelt batch af Knockdhu-destilleriets rå whisky. Et batch ligger på omkring de 4,9-5,10 ton rå maltwhisky. På årlig basis producerer Knockdhu-destilleriet omkring 1,900,000 liter ren alkohol – og hver enkelt dråbe er produceret efter samme standard som den forrige. Knockdhu-destilleriet producerer og aftapper et væld af forskellige whiskyer hvert år. Nogle af disse aftapninger er en del af deres kernesortiment, imens andre bare er på kortvarigt visit.

Råvarerne som bliver brugt til at producere AnCnoc whisky, er ikke anderledes fra alt andet maltwhisky i Skotland, eller for den sags skyld resten af verden. Men karakteren af disse få ingredienser gør en forskel, som er afgørende for det håndværk som hvert enkelt whiskydestilleri producerer.

Bygmalten som anvendes af Knockdhu-destilleriet kommer ikke langvejs fra. Dette er skotsk dyrket byg, som er groet og maltet i Moray, Aberdeenshire. Knockdhu malter ikke selv deres korn, men får derimod leveret færdigmaltet byg. Kravene til kornet er dog ganske specifikke og en ganske særlig blanding af forskellige bygsorter udgøre det korn som AnCnoc whisky er destilleret på.

Concerto, Cronicle, Laureate og Sassy er de 4 typer af bygmalt som destilleriet anvender – i perfekt forening. Grunden til at destilleriet ikke bare holder sig til én type af byg er, at de hos Knockdhu-destilleriet forsøger at optimere deres processor konstant. Igennem de sidste mange år har typen af korn været én af de faktorer, som de enkelte destillerier har kunnet forbedre sig på med størst mulig effekt på deres destillat. Derfor er Knockdhu ekstremt omhyggelige i deres valg af korn, og denne blanding af forskellige sorter er bestemt intet tilfælde. Blandingen giver destilleriet gode betingelser under fermenteringen og giver gode muligheder for at producere et kraftfuldt destillat potent på smag og alkohol. Grunden til dette er, at denne bygmaltsblanding er designet til at indeholde store mængder af glukose, men næsten ingen betaglukaner. Dette medfører, at sukkerstofferne i kornet nemmere uddrages og udnyttes til alkoholproduktionen, og at denne forbedret alkoholproduktion bringer smagsgivende restprodukter og olier med sig – hvilket i sidste ende sætter sit præg på Knockdhus færdige whisky.

Vandet som udgøre den anden og mindst lige så vigtige ingrediens i Knockdhus destillat er det rindende vand fra den naboliggende bakketop, Knock Hill. På toppen af bakken udspringer en håndfuld vandløb, som har sin rute fra toppen af bakken, ned ad siderne og med retning sydpå imod byen Knock. Dette er den oprindelige vandkilde, og netop denne var en af de afgørende grunde til at destilleriet overhovedet blev til. For inden destilleriet blev grundlagt i 1894, blev prøver af vandet sendt til analyse i Edinburgh og da disse prøver gav positiv respons, var sejlene sat. Det krystalklare, silkebløde vand fra Knock Hill behøver ingen behandling eller filtrering inden brug og Knockdhu kan derfor tappe deres vandressource direkte fra naturen.

Sidst men ikke mindst – gæret. Knockdhu anvender to forskellige typer af gær i deres produktion og dette gøres for at opnå de bedst mulige resultater i deres fermentering. Mauri MG+ og Lallemand Distillamax XP er begge forskellige gærtyper, som er ualmindeligt tolerante over for stres. Dette betyder at Knockdhu kan fermentere under varmere forhold og dermed producerer mere alkohol. Dette vil give grobund for en større dannelse af smagsgivende estere i bryggen, som slutteligt vil give bryggen større kompleksitet og fylde.

Afsnit V - Håndværket og værktøjet

De gængse regler og traditioner for whiskyproduktion er i sagens natur ikke forskellig fra destilleri til destilleri. Men måden man anskuer mulighederne, fremgangsmåden og de enkelte delprocessor i den traditionelle whiskyproduktion giver hvert enkelt destilleri muligheden for at personliggøre deres whiskyudtryk.

Knockdhu-destilleriets faciliteter, eller som vi ynder at kalde det, værktøjet, er helt igennem tro til traditionen. Under mæskningen anvendes én traditionel mash tun, som er produceret af rustfrit stål, kobber og støbejern. Typen er præcis den samme som dens respektive forgænger og har en kapacitet på 5,1 ton. Denne form for mash tun er ikke nær så effektiv som den moderne udgave, men destilleriet tror på, at magien ligger gemt i det traditionelle.

Knockdhus fermenteringstanke, eller wash backs, er samtidig kopier af de forrige og er ikke blevet moderniseret siden begyndelsen. Deres wash backs er bygget af Pseudotsuga, populært kendt som Douglasgran. Igen er effektiviteten og det praktiske perspektiv undergravet og kærligheden til det traditionelle håndværk er i fokus. Knockdhu har i alt 8 wash backs som alle har en kapacitet på 21,500 liter hver især. Selve fermenteringen tager 72 timer, dog foregår hele denne proces ikke i den samme wash back fra start til slut. I løbet af fermenteringsprocessen vil gæren falde til bunds og skabe et uhensigtsmæssigt lag i bunden af den enkelte wash back. Dette problem har Knockdhu-destilleriet løst ved at flytte den halvt færdigfermenterede masse fra én wash back til en anden. Dette gøres i den sidste tredjedel af de 72 timer, og forflytningen har til formål at genskabe kontakten imellem gærceller og glukose. Dette højner udbyttet af alkohol og ester. I sidste ende, er denne manøvre med til at give en karakteristisk fed og bombastisk bryg, som de senere kan udnytte i deres destillering.

Destilleriet benytter sig af ét sæt destilleringskedler. En wash still på 5,64 meter med en kapacitet på 12,000 liter, samt en spirit still på 5,74 meter med en kapacitet på 16,600 liter. Sættet er smedet af Forsyths of Rothes og er en tro kopi af det sæt som destilleriet er født med. Dette er gjort for at vedligeholde destilleriets karakter og personlighed bedst muligt. Knockdhu-destillerer deres whisky over 2 gange og bortset fra grundprincipperne bag destillering, er dette den eneste lighed imellem Knockdhus destillering og andres i det skotske højland. Råsprittens karakter, smag, form og duft er afhængig af en række faktorer, som fra destilleri til destilleri kan være aldeles forskellige. Herunder kobberkedlernes størrelse, facon, og højde.

Knockdhus wash-still og spirit-still har begge en enorm bundformation. Halsen er af middel længde, imens den rummer et karakteristisk kogekammer på den nederste del af halsen. Kogekammeret er en kugleformation på den ellers lanterneformede hals, hvor alkoholdampene vil blive centrifugeret på deres vej imod toppen af kobberkedlen. Dette medvirker at dampene har mere kontakt med kedlens kobber og dette giver i højere grad en krydret karakter til destillatet. Udover dette er kontakten med kobberet med til at fjerne nogle af de uønskede komponenter i de alkoholiske dampe.

For enden af halsen sidder det stykke af kedlen, som forbinder halsen med kondensatoren. Denne lyne arm peger, i Knockdhus tilfælde, forsigtigt i nedadgående retning. Dette betyder, at dampene har en anelse nemmere ved at nå kondensatoren, end hvis denne var opadgående. For Knockdhu-destilleriet betyder dette, at destillatet udvikler en smule større tyngde og mindre elegance.

Kondensatorerne som sidder på Knockdhus kobberkedler er vidt forskellige. Den ene af de to, som vel og mærke sidder på deres spirit still, er af den mest almene type – shell tube condenser. Deres wash still derimod, er udstyret med en såkaldt worm tube condenser. Som navnet indikerer består denne kondensator af et langt og snoet kobberrør. Igennem dette rør vil alkoholdampene bevæge sig, og hen ad vejen vil dampene tætnes til væske grundet det iskolde vand som omkranser kobberrøret. Som tidligere nævnt har kobber evnen til at fjerne uønskede og tungere komponenter i et whiskydestillatet – blandt andet svovl. Dog er det netop dette man forsøger at undgå ved hjælp af denne worm tube condenser. De alkoholiske dampe har langt mindre kontakt med kobberet når man benytter en worm tube condensor til fordel for en almen shell tube. Derfor undgår man at filtrere destillatet for mange af de tungere og mere bombastiske smagskomponenter – tidligere omtalt som uønskede. Men hos nogle destillerier, såsom Knockdhu, ønsker man at bevare nogle af disse komponenter, fordi dette er en del af deres karakter.

Denne forholdsvis usædvanlige form for kondensator er dog, som tidligere nævnt, kun at finde på deres wash still, altså den kobberkedel som de laver deres første-destillering på. På deres spirit still sidder en shell tube condensor, som vil filtrere deres anden-destillering i langt højere grad. Knockdhu-destilleriet forsøger at balancere deres destillat, til det de mener, er perfektion. Deres første destillering giver et forholdsvis tungt, krydret og heftigt resultat som de herefter forsøger at balancere ud via deres anden og sidste destillering på deres spirit still.

Svovl er én af de tunge komponenter som destilleriet forsøger at tilgodese og samtidig balancere ved hjælp af deres valg af kondensator. Den rigtige balance, af blandt andet svovl, kan give destilleriet nogle positive indvirkninger på whiskyens modning på egetræsfadene. I løbet af modningen på fadene vil svovlen i råspritten reagere med træet og udvikle sig i andre duft- samt smagsnuancer – de modnes til mere komplekse nuancer så at sige. I takt med dette vil fadene også optage dele af svovlen og andre tungere komponenter – dog ikke uden at give whiskyen noget til gengæld. Svovlen hjælper nemlig whiskyen med at udnytte og uddrage de smags-, duft- og farvegivende komponenter, som findes i fadets egetræsvæge.

Summen af de forskellige delprocessor, ingredienser og håndværksmæssige færdigheder udgøre i sidste ende det færdige destillat og dermed rygraden af den whisky som Knockdhu-destilleriet har døbt AnCnoc.

Epilog

Det skotske højland byder på et hav af alverdens whiskyaftapninger og ganske som AnCnoc 12, bærer mange af disse på et tydeligt aldersstempel. En 12 års whiskyaftapning er på ingen tænkelige måder en specialitet i sig selv. Det specielle ligger gemt i det enkelte destilleri, og deres håndværksmæssige finesser. Denne 12 års whisky er ikke som de fleste. Den er én af de skjulte, som drukner i larmen fra de andre og mere velkendte – endskønt en oplevelse som skriger på opmærksomhed.

Tusinde tusinde tak fordi du læste med. Vi håber inderligt du kommer til at nyde din flaske AnCnoc 12. 

Vi elsker at høre din mening! Skulle du have lyst til at sætte ord på din oplevelse med artiklen med konstruktiv kritik, ris, ros eller andet, er du meget velkommen til at kontake os her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev for at få en mail hver gang vi udgiver en ny flaske whisky med tilhørende artikel.

På gensyn i November.

Køb flasken og få artiklen som hæfte!