Mackmyra Svensk Ek 46.1% VOL 70cl

AUGUST 2017

_________________________________________________________________________      Mackmyra Svensk Ek

Hjerteligt velkommen til Månedensmalt.dk. Her på forsiden finder du vores udgivelse for august 2017. Vi mener, at hver gang du smager på din whisky, smager du på et stykke historie. Understående artikel er helt gratis og skrevet til dig, der ønsker at vide noget om den whisky du drikker. Køber du flasken her på siden, vil du også få tilsendt artiklen på papir. Den er trykt professionelt, som et lille hæfte med billeder og illustrationer, så du får den bedst mulige oplevelse.

  • Destilleri: Mackmyra
  • Land: Sverige
  • Alkohol: 46.1%
  • Størrelse: 70cl
  • Alder: NAS (ingen alder angivet)
  • Modning: Ex-Bourbon, Oloroso Sherry, Svensk eg.
  • Koldfiltreret og farvet: Nej 

Svensk Ek

46.1% VOL

Afsnit I – Svensk Ek 46.1% VOL

I denne måned kan vi præsentere dig for en single malt whisky, som er produceret af det karismatiske, svenske whisky destilleri Mackmyra.

Svensk Ek er destilleret på 100 % lokalt dyrket bygmalt og består kun af naturlige ingredienser. Denne whisky er hverken koldfiltreret eller kunstigt farvet, og præsenterer os alle for en flot, naturlig, let, gylden farve og et uspoleret sanseindtryk.

Svensk Ek er modnet på en række forskellige fade, som hver især bidrager til den usædvanlige smag – og duft som dette helt specielle whiskyhåndværk gemmer på.

Størstedelen af modningsfadene er helt friske, altså det man i daglig tale kalder first-fill. Faktisk er de svenske egetræsfade i høj grad jomfrufade. Mackmyra tror på, at fadenes potens – og størrelse, er altafgørende for det sluttelige resultat. Dette er også grunden til at alle de anvendte fade er ekstraordinært små, så kontaktfladen mellem rå whisky og fad, bliver højnet. Deres fokus ligger i den egentlige kvalitet af modningen og ikke i længden. Dette er et synspunkt, som udfordrer den populære antagelse af, at jo ældre en whisky er, desto højere er kvaliteten.

Mackmyra Svensk Ek 46.1% VOL 70cl
Oloroso Sherry Fad

Oloroso Sherry fad

Oloroso Sherry fade består af 100 % amerikansk hvid eg og har tidligere indeholdt den spanske hedvin Oloroso Sherry. Mackmyra fylder selv disse fade med Oloroso Sherry og lader hedvinen modne i op til 3 måneder i deres eget varehus. Efter endt modning aftappes sherryen fra fadet – og den rå whisky påfyldes. Dette medfører, at indersiden af fadene stadig indeholder friske rester af hedvinen når whiskyen påfyldes. Denne fremgangsmåde kaldes også at bruge Våde Fade. Mackmyra bruger denne metode for at sikre friske – og potente sherryfade til modningen af Svensk Ek. Størrelsen på disse Oloroso Sherry fade, brugt til modningen af Svensk Ek, er henholdsvis 30 – og 100-liter.

Svensk Egetræs Fad

Svensk egetræs fad

De svenske egetræs fade, som er ganske unikke og yderst ikoniske, består af 100 % svensk eg. Inden den sveske eg bliver til fad, bliver egetræet skåret i stave og herefter lufttørret i op til 1 år. Mackmyra sætter en stor ære i, at holde processen så naturlig som mulig, da de tror på et bedre resultat i sidste ende. Når stavene er blevet til fade, bliver indersiden af fadene meget hårdt ristet. Ristningen udføres for, at skabe ekstra aktivitet i de enkelte egetræsstave. Den hårde ristning bevirker, at de naturlige sukkerstoffer i egetræet karamelliseres på ydersiden, og giver yderligere smag til whiskyen under modningen. Størrelsen på disse fade er hovedsageligt 30-liter.

Ex-Bourbon Fad

Ex-Bourbon

Ex-Bourbon fade er tidligere blevet brugt til at modne amerikansk Bourbon og består af 100 % amerikansk hvid eg, eller også kaldt Quercus Alba for de latinkendte læsere. Dog er disse fade ikke som de fleste andre Ex-Bourbon fade, som normalt har en kapacitet på 200-liter. Størrelsen på fadene, som er brugt i forbindelse med modningen af Svensk Ek, er henholdsvis 30-, 100- og 200-liter. Langt størstedelen af fadene er 30 – og 100-liters fade, imens kun ganske få har en kapacitet på 200-liter.

Varehuset Bodås Gruva

Lagringen af Svensk Ek har fundet sted i Mackmyras fascinerende hovedlager Bodås Gruva, som er placeret i en gammel mine, 50 meter under den svenske fjeldbund. Bodås Gruva er lokaliseret få kilometer sydvest for byen Mackmyra og er opkaldt efter det tidligere samfund Bodas, som i sin tid huserede på disse kanter. Minedriften i området kan dateres tilbage til starten af 1300-tallet. Udgravningen til Bodås Gruva blev påbegyndt omkring år 1930. I tiden inden Mackmyra overtog minen og fyldte de lange, fugtige og dunkle gange med deres fyldte whiskyfade, blev minen anvendt af polske svampeproducenter. Da producenterne forlod minen, greb det svenske whiskydestilleri muligheden for, at modne deres whisky under disse yderst optimale vilkår. Rammerne, som er kølige, fugtige og yderst stabile, giver whiskyen fordelagtige betingelser for modning. Her, 50 meter under jordoverfladen, ligger whiskyfadene side om side i adskillige år, inden de bliver udvalgt til aftapning.

Fortalt med Mackmyra destilleriets egne ord, er dette minutiøse håndværk, en gestus til den svenske natur. Håndværket er traditionelt, men detaljen er nyskabende. Mackmyra ønsker med denne whiskyaftapning, at give alle interesserede muligheden for, at opleve den distinkte karakter, som det svenske egetræ bibringer whiskyen.

Historien bag Mackmyra Destilleriet

Afsnit II – Historien bag Mack-myra Destilleriet

Omkring 2 timers kørsel nord for Stockholm, blandt enorme fyrretræer og en vidunderlig duft af det friske fjeld, maltet byg og tørverøg, finder du det svenske whiskydestilleri, Mackmyra. Destilleriet er placeret nær kystbyen Gävle, som ligger på den svenske østkyst og hermed ud til Den Botniske Bugt.

Faktisk, var det 8 svenske kammerater, fra det Royale Institut For Teknologi, som sammen iværksatte visionen om, at producere en svensk whisky. En vision, som senere skulle vise sig, at blive til virkelighed.

I vinteren 1998 var de 8 venner samlet, som i de forgangene år, for at stå på ski. En tradition, som også indebar at hver en deltager skulle medbringe en flaske spiritus, som de i fællesskab kunne varme sig på efter dagens strabadser på de svenske pister. Netop dette år skulle vise sig, at blive skelsættende for de 8 kammerater, som på dette tidspunkt ikke vidste, at de ville skrive sig ind i historiebøgerne. Dén vinter havde de aftalt, at den medbragte alkohol skulle være en flaske skotsk whisky.

Denne anledning gav efter sigende vennerne mulighed for, at stille hinanden dét spørgsmål, som er fundamentet for Mackmyras grundlæggelse i 1999: ”Hvorfor er der ingen whiskydestillerier i Sverige?”.

 

Hvorfor er der ingen whisky destillerier i Sverige?

2 af de 8 grundlæggere af Mackmyra

Grundlagt

Afsnit III - Destilleriet

I 1999 løb det første maltdestillat fra Mackmyra Destilleriets hjemmesvejsede destilleringskedler. Fra år 1999 – 2002 eksperimenterede man med et væld af forskellige opskrifter. Hele 170 forskellige opskrifter blev afprøvet i jagten på det perfekte destillat. Slutresultatet blev to forskellige opskrifter – henholdsvis en røget og en ikke-røget.

Destilleriet blev grundlagt og havde i de første mange år hjemsted i en gammel mølle i den svenske landsby Mackmyra  – deraf navnet på destilleriet. Dette var hjemsted for destilleriet helt indtil 2011, hvor det nye Mackmyra Gravity Destillery blev bygget fra bunden, ikke ret langt fra destilleriets oprindelige fødselssted i Mackmyra.

Det nuværende destilleri, er noget helt specielt og faktisk det eneste af sin slags i hele verden. Mackmyra Gravity Destillery, er en 6 etager høj bygning, hvor hvert eneste niveau repræsenterer et af de mange produktionsstadier kornet går igennem, for til sidst at blive til det færdige maltdestillat. Her bruges tyngdekraften til, at flytte kornet fra det ene niveau til det næste i rækken. Produktionen starter 35 meter oppe på toppen af destilleriet, med en fænomenal udsigt over de tæt stående, majestætiske fyrretræer og ender i  kælderniveauet, hvor den rå whisky fyldes på egetræsfade ved håndkraft.

 

Håndværket

Afsnit IV – Håndværket

Opskriften på et enkelt batch af Mackmyras rå whisky er ganske simpel og som følger;

Liter vand fra den underjordiske ferskvandskilde, Valbo Åsen.

Kilo lokalt dyrket byg af typen, Tipple Barley.

Kilo normalt bage-gær, hentet lokalt.

Et enkelt batch, svarer til cirka 700 liter rå whisky. Denne mængde er, internationalt set, ganske beskeden. Mackmyra er et small-batch destilleri og producerer ikke mere end 140.000 liter rå whisky årligt. De små batches er i den grad et udtryk for destilleriets respekt for håndværket bag deres whiskyproduktion. Det giver samtidig muligheden for at fastholde kærligheden til det enkelte batch, og dermed i sidste ende den egentlige kvalitet. Kærligheden til deres whiskyproduktion er – og bliver omdrejningspunktet for deres høje kvalitet.

Destillerings Kedlerne

Destilleriet benytter sig i dag af 2 forskellige opskrifter. Alt bygkornet, som destilleriet anvender til produktionen af deres whisky, uanset hvilken opskrift, er dyrket på lokale marker nær den lille svenske by, Enköping. Mackmyra har samtidig deres egne traditionelle gulvmaltningsfaciliteter. Her bliver det fugtige bygkorn, til deres røgede whisky, spredt ud på et cementgulv, så kornet kan få lov at spire. Fra tid til anden bliver kornet vendt så spiringen bliver ensartet, dette gøres helt traditionelt ved håndkraft – én mand og én skovl.

Mackmyra ryger selv deres byg, i deres egen lille, dog yderst charmerende, hjemmelavede røgeovn(the kiln). Til denne proces anvendes tørv, ganske som i Skotland. Dog er der den lille forskel, at den tørv som Mackmyra anvender stammer fra de svenske skovområder. Her er skovbunden i høj grad bestående af mossorten, Karin Mossen. Dette gør at den svenske tørv har en anderledes sammensætning og struktur end den skotske. Herudover har de valgt at krydre røgningen med svenske enebær kviste og blade, for at give deres røgede whiskyaftapninger en anderledes dimension.

Mackmyras nuværende destilleringskedler er produceret og smedet af det traditionsrige skotske selskab Forsyths, som er verdens mest specialiserede producent af kobberkedler. Forsyths har smedet disse ikoniske kobberkedler siden 1890 og deres unikke håndværk finder du blandt andet hos de store skotske destillerier som Glenlivet, Glenfiddich og Glen Grant. Det skinnende kobber giver anledning til stor forundring og en enorm barnlig begejstring. For lige der, bag destilleringskedlernes massive vægge, foregår noget så simpelt, men dog så uforklarligt betagende.

Det nuværende sæt af destilleringskedler er ikke det samme som tidligere. Som før nævnt i artiklen, startede destilleriet ud med et sæt hjemmesvejsede kedler som passede til deres tidligere omgivelser nær byen, Mackmyra. Det nye sæt af professionelt svejsede destilleringskedler tager dog inspiration fra de tidligere hjemmesvejsede kedler. Dette er gjort for at bevare den sjæl som destilleriet er, og altid vil være, født med.

Både Mackmyras wash-still og spirit-still er derfor specielt smedet ud fra destilleriets specifikke ønsker. Begge destilleringskedler er omtrent fem meter høje og er begge opvarmet ved hjælp af varmt vand. Det varme vand fra opvarmningen af deres kedler, bliver herefter genbrugt som ressource til opvarmningen af hele destilleribygningen.

Destilleringskedlernes form, højde og facon er i den grad med til at præge karakteren af whiskyen. Halsen på Mackmyras destilleringskedler er lanterneformet og er derfor breddere for neden og smallere opefter. Dette giver en større grad af “reflux”. Reflux er når de evaporerende alkoholdampe tætnes i toppen af destilleringskedlen og falder tilbage i bunden. Dette giver en endnu finere destillering og en lettere alkohol. Jo mere reflux en destilleringskedel giver, desto finere vil komponenterne blive adskilt. Dog er halslængden på Mackmyras destilleringskedler forholdsvis kort, derfor vil selve halslængden have en modvirkende effekt på graden af reflux i netop dette tilfælde.

Mackmyra benytter sig af en dobbeltdestillering, ganske som de fleste andre whisky destillerier i verden. Selve destilleringsprocessen tager omkring otte timer, alt imens hele processen fra bygkorn til maltdestillat tager fem hele dage.  Den sluttelige alkoholprocent ligger på lige omkring 70 %, i mange tilfælde lidt over. Mackmyras vidunderlige rå whisky er i den lette og elegante ende af skalaen. Deres destillat indeholder friske, frugtige aromaer som komplimenteres af sødmefuld byg og kan smages i deres rå destillats aftapning “Hvit Hund”.

Det sidste skridt

Når det kommer til sidste og afgørende faktor i whiskyens rejse imod du og jeg, er Mackmyra ganske anderledes end de fleste andre whisky destillerier. Mackmyra anvender nemlig primært små 30-liters egetræsfade til modningen af deres whisky. Fadene er specielt designet og håndbyggede til Mackmyra destilleriet og er et af deres centrale tiltag i jagten på et personligt udtryk. Disse fade giver whiskyen en ekstrem stor kontaktflade med egetræet og derfor vil fadindflydelsen være stor, selv på få år.

Udover deres signaturfade på 30-liter, anvender destilleriet også fade på 100-liter og 200-liter. Disse fadstørrelser er højst utraditionelle, men cementere i den grad Mackmyra destilleriets innovative tilgang til den ædle kunst.

Den generelle fadkvalitet hos Mackmyra er i en klasse for sig. Destilleriet anvender i høj grad friske fade af potent egetræ, som indeholder den nødvendige saft og kraft til modningen af deres forskellige whiskyaftapninger. En stor del af deres fade er enten jomfrufade(aldrig brugt) eller fade, som kun er blevet brugt én gang forinden(first fill).

Det svenske egetræ, som destilleriet anvender, har igennem årtier vokset i den sydlige del af Sverige, nærmere bestemt Visingsö, og er tidligere blevet brugt som ressource i den svenske flåde. Grundet de kolde, barske og ustadige vejrforhold som det svenske egetræ vokser og lever under, kan det tage helt op til 150 år for et træ som dette, om at blive fuldvoksen. Denne langsommelige proces sætter sine spor i strukturen og kvaliteten af egetræet, som slutteligt vil kunne sætte sine spor i Mackmyras whisky. Den Svenske eg har ganske små årringe og en meget høj densitet, som gør egen ekstraordinært robust, dog ganske medgørlig. Den svenske eg medføre en whisky noter af krydder, hvid peber, læder og tobak.  

Mackmyra Destilleriet er et familiært og kvalitetsbevidst whisky destilleri med vokseværk. De producerer deres whisky ud fra deres egne præmisser og traditioner, med en stor grad af integritet og mod. Det er denne blanding af passioneret håndværk, kvalitet og ikke mindst en stor sans for detalje og nysgerrighed, som ligger til grund for genistreger som Mackmyra Svensk Ek.

Tusinde tusinde tak fordi du læste med. Vi håber inderligt du kommer til at nyde din flaske Svensk Ek. 

Vi elsker at høre din mening! Skulle du have lyst til at sætte ord på din oplevelse med artiklen med konstruktiv kritik, ris, ros eller andet, er du meget velkommen til at kontake os.

På gensyn i September.

Køb flasken og få artiklen som hæfte!