NOVEMBER 2017

_________________________________________________________________________    BOX Dálvve batch 01

Hjerteligt velkommen til Månedensmalt.dk. Her på forsiden finder du vores udgivelse for november 2017. Vi mener, at hver gang du smager på din whisky, smager du på et stykke historie. Understående artikel er helt gratis og skrevet til dig, der ønsker at vide noget om den whisky du drikker. Køber du flasken her på siden, vil du også få tilsendt artiklen på papir. Den er trykt professionelt, som et lille hæfte med billeder og illustrationer, så du får den bedst mulige oplevelse.

  • Land: Sverige
  • Destilleri: BOX
  • Batch: 01
  • Alder: NAS
  • Alkohol: 46%
  • Størrelse: 70cl
  • Modning: 1st fill ex-Bourbon
  • Koldfiltreret og farvet: Nej

Prolog

Kærligheden til whisky har altid været til stede. Faktisk rummer landet et af verdens mest whiskyelskende folkefærd. Igennem årtier har de været grebet af Skotlands traditionsbundne håndværk og set lejrbålets flamme erstatte solens dagslys, imens de gyldne skotske dråber har fyldt deres glas. En bølge af svenske whisky-destillerier har set dagens lys op igennem 00’erne og interessen for det svenske whiskyhåndværk er stærkt stigende. På den ene side er det underligt at tro, at svenskerne ville kunne gøre skotterne efter. På den anden side er det aldrig nødvendigt at gøre nogen efter, hvis man har evnerne til at skabe sit eget.

Afsnit I – BOX Dálvve batch 01

I denne måned præsenterer vi dig for en Svensk single malt whisky, som er produceret af det svenske whiskydestilleri, BOX Destilleri AB.

BOX-destilleriet er det svenske svar på et skotsk kystdestilleri og deres whisky går under navnet den svenske højkyst malt. Denne måneds whiskyudgivelse, BOX Dálvve, er destilleriets signatur aftapning og er et symbol på deres kernehåndværk. Denne whiskyaftapning blev for første gang præsenteret for omverdenen den 7. November, 2016, og var BOX-destilleriets første medlem af deres stadig voksende kernesortiment. Flasken som vi præsenterer for dig i denne måned, er batch 01 ud af i alt 04 forskellige i denne serie. Dette betyder, at denne måneds whiskyudgivelse er den absolut første udgave af BOX-destilleriets Dálvve aftapninger.

BOX Dálvve Batch 01 blev destilleret i perioden 02.05.2011 til 27.09.2011 og blev løbende fyldt på fade. Efter at have modnet i et minimum af 5 år blev fadene forenet og tappet på flaske i perioden 28.10.2016 til 03.11.2016. Samlet udgjorde batch 01 som helhed 6.986 liter færdigmodnet whisky og havde en gennemsnitlig alkoholstyrke på 59,54% – inden whiskyen kom på flaske blev alkoholstyrken dog nedsat til 46%. Batch 01 udgøre i alt 14.015 flasker og nogle af disse udgøre denne måneds whiskyudgivelse.

Whiskyen er destilleret på to forskellige typer af færdigmaltet byg. Den ene type er røget bygmalt fra Castle Maltings i Belgien, imens den anden ferske bygmalt er fra Vikingmalt i Halmstad, Sverige. De to bygmaltstyper er destilleret hver for sig og fordelingen af røget- og fersk whiskydestillat i Dálvve Batch 01 er henholdsvis 24,13% røget og 75,87% fersk – det egentlige ppm-niveau i denne whisky er 11 ppm og ligger sig i den delikate ende af det røgede spektrum.

De 24,13% af denne whiskyaftapning, som repræsenterer det røgede whiskydestillat, er blevet modnet på ex-Bourbon fade i præcis 5,23 år. Disse fade har en kapacitet på 200 liter og er samtidig førstefyldnings fade. Altså er disse fade ikke blevet brugt til andet end én sæsons Bourbon modning, inden de er blevet fyldt med BOX-destilleriets rå whisky.

De 24,13% af denne whiskyaftapning, som repræsenterer det røgede whiskydestillat, er blevet modnet på ex-Bourbon fade i præcis 5,23 år. Disse fade har en kapacitet på 200 liter og er samtidig førstefyldnings fade. Altså er disse fade ikke blevet brugt til andet end én sæsons Bourbon modning, inden de er blevet fyldt med BOX-destilleriets rå whisky.

De resterende 75,87% af denne whiskyaftapning, som repræsenterer det ferske whiskydestillat, er blevet modnet på 2 forskellige typer af egetræsfade. Den ene del som udgøre 63,48% ud af de samlede 75,87% er modnet på 200 liters ex-Bourbon fade i præcis 5,24 år. Den anden halvdel som udgøre de sidste 12,39% ud af de samlede 75,87% er modnet på 135 liters ex-Bourbon fade i præcis 5,07 år. Disse to typer af fade er begge førstefyldningsfade, også kendt som first-fill, ligesom de fade som har modnet den røgede del af denne whisky. Den officielle gennemsnitlige alder på denne whisky er 5,26 år. Men da whiskyreglementet forbyder destillerier at offentliggøre den gennemsnitlige alder, er BOX Dálvve Batch 01 officielt 5,07 år gammel, da dette refererer til det yngste fad i dette batch.

Fadene med en kapacitet på 200 liter bliver i populær tale kaldet ASB, eller ’American Standard Barrel’. Disse fade stammer fra Heaven Hill og Jack Daniels destillerierne i Amerika, og er blevet leveret fuldkommen intakte til BOX-destilleriet. Fadene med en kapacitet på 135 liter er snedkereret til dette specifikke formål og leveret af samarbejde med Speyside Cooperage i Craigellachie, Skotland.

Whiskyfadene er blevet modnet i to forskellige varehuse. Den første modningsperiode er foregået i varehus nr. 2, som kan sammenlignes med et traditionelt skotsk dunnage warehouse. Dette varehus har et fugtigt og trykkende mikroklima, som påvirker whiskyfadenes modning. Råspritten interagerer meget effektfuldt med fadet i dette miljø og evaporeringen er derfor høj. Efter fadene har haft en længere modningsperiode i det ovennævnte varehus, bliver fadene flyttet til varehus nr. 3. Dette varehus har en moderne karakter og er langt bedre isoleret og luftkonditioneret. Mikroklimaet i varehus nr. 3 er derfor overvejene tørt og mere eller mindre konstant. Idéen bag denne manøvre var, at whiskyen skulle miste lidt af sin ’barske’ alkoholstyrke i det første varehus, for derefter at blive flyttet til et mere konstant og tørt klima, så whiskyen ville holde bedre på smagen og karakteren af det rå whiskydestillat.

BOX Dálvve Batch 01 er et ærligt stykke håndværk, som er produceret uden nogen former for filtrering eller kunstig farve. Destilleriet har navngivet whiskyen Dálvve, for at understrege dens usædvanlige fødested og de klimatiske forhold den er produceret og modnet under. Ordet ”dálvve” stammer fra det samiske urfolk og betyder ”vinter”, hvis man oversætter dette direkte til dansk. Vinter er dén årstid, som denne whisky har oplevet mest af. Men når vinteren fortrækker og sommeren kommer, er varmen næsten uudholdelig. Ekstreme vejrforandringer har sat sit præg på denne whisky og Dálvve var det perfekte navn til en whisky, som er produceret af mennesker, men færdigkomponeret af naturen.

Afsnit II - Historien

En svensk savmølle – her begynder rejsen imod denne måneds whiskyudgivelse.

Det svenske stykke land, som i dag er hjemsted til ét af Sveriges nytilkomne whiskydestillerier, har i mange år været hjemstavn til et af landets utallige savværker. Savværket producerede i dets levetid træmaterialer til produktionen af træbokse og lignende. Indtil midten af det 19’ene århundrede havde savværket endnu ikke et genkendeligt navn, men grundet deres produktion af materialer til ovennævnte formål, blev savværket døbt BOX. BOX AB Savværk var en del af Skandinaviens største træindustri i og omkring den svenske by Bjärtrå og langt størstedelen af deres produktion blev eksporteret til supermagten, Storbritannien. Desværre var en kraftig brænd omkring år 1890 skyld i den totale nedbrænding af savværket, og genopbygningen blev aldrig en realitet. Senere i år 1912 blev det nedbrændte savværk erstattet af en elektricitetsplantage, som havde til formål at producere ekstra store mængder af energi til området. I 1924 blev plantagen lukket og bygningen fungerede herefter som opbevaring for det omkringliggende erhvervsliv. Op igennem 1980’erne falmede store dele af det træindustrielle erhvervsliv i området og bygningen mistede sit formål – lige indtil De Vahl brødrene så potentialet i den.

Det lille røde kraftværk med den højtragende og genkendelige skorsten charmerede den svenske kunstner og kulturelle innovator, Mats de Vahl. Mats de Vahl købte den forfaldne bygning i 1991 med det formål at udstille sin og andres kunst. Et galleri om man vil. Galleriet blev døbt BOX Kraftverk og var et aktivt kunstgalleri fra 1994 og frem til 2006, inden kunstværkerne blev erstattet af destilleringskedlerne. Mats og Per de Vahl, to brødre med kærlighed til kunst, kultur og innovation – men også til den skotske single malt whisky. Efter et længere besøg i Skotland blev de to brødre inspireret af de skotske whiskydestillerier og deres produktion af den, efter sigende, mest komplekse spiritus i verden.

Afsnit III – Destilleriet og personlighederne

De Vahl brødrene døbte det færdige destilleri BOX Destilleri AB – og den første dråbe rå whisky løb fra jomfrukedlerne den 22. December, 2010, klokken 10:18, formiddagstid.

Destilleriet har hjemme i den nordlige del af det Svenske fastland, og er placeret på kanten af den svenske elv, Ångermanälven, nær Bjärtrå i Kramfors kommune. Den 63. Nordlige breddekreds rummer sandsynligvis et væld af attraktioner og steder værd at berette om – men den rummer med sikkerhed også Sveriges nordligste whiskydestilleri, BOX.

Destilleriet består af fem forskellige bygninger. Hovedbygningen indeholder alt fra kornlageret til destilleringskedlerne. Udover dette har destilleriet et ’pumpehus’, som har til formål at pumpe vand op fra den naboliggende elv, Ångermanälven. Dette vand bruges ikke som ingrediens i deres whisky, men fungerer som destilleriets cooling water. Udover dette, finder du en lille bygning, som producerer damp til opvarmningen af deres destilleringskedler. Deres største bygning består af to forskellige påfyldningsstationer og to ud af i alt tre forskellige varehuse.
Her fyldes egetræsfadene med whiskydestillat og de færdige whiskyaftapninger fyldes på flaske. Den sidste bygning består af varehus nr. 3, som er det nyeste og mest moderne varehus af dem alle.

Roger Melander, destilleriets distillery manager og master blender.

Ejerskabet af BOX-destilleriet er anderledes fra de fleste andre whiskydestillerier i Skandinavien såvel som i verden. Det er ejet af folket. Udover at være stiftet af Mats og Per de Vahl, har en bred gruppe af private investorer fra både lokalsamfundet, samt andre dele af Sverige, været en del af destilleriets opvækst. Med et ønske om at skabe et destilleri med udgangspunkt i whiskyens venner og bekendte, har brødrene skabt et miljø omkring deres destilleri, som har gjort det muligt for den enkelte whiskyinteresserede at sætte sit præg. Derfor repræsenterer destilleriet i dag en samhørig og fælles kærlighed til whiskyhåndværket og deres detaljepræget produktion, kommer til udtryk i hver en fyldt flaske BOX whisky.

I spidsen for BOX-destilleriets whiskyproduktion står Roger Melander. Roger er uddannet maskiningeniør og har tidligere haft sit eget konsulentfirma. Interessen for alkoholproduktion startede vældig tidligt i hans karriere og hans første passion var øl. Hans interesse drev ham til at rejse rundt for at besøge alverdens bryggerier og for at deltage i al skinds øl smagninger. 

Interessen blev senere mere nuanceret og hans passion for øl-brygning bragte ham videre til fascinationen af den skotske whiskyproduktion. Efter at have stiftet bekendtskab med håndværket ved en håndfuld skotske whiskydestillerier som Bruichladdich, Springbank og Benromach, besluttede Roger Melander sig for at omfavne hans passion og flytte til Skotland. Men skæbnen ville noget andet og i efteråret 2010, blev Roger Melander tilbudt rollen som Distillery Manager for et nyt og spændende destilleri i Sverige. Han takkede ja til opgaven og siden dengang har Roger Melander været personen bag BOX-destilleriets whisky.

Roger Melander fungerer ikke kun som Distillery Manager, men udfylder faktisk også rollen som destilleriets Master Blender og Malt Master. Ene mand varetager han det overordnede ansvar for whiskyens karakter og personlighed, men får dog hjælp til delprocesserne fra fem uundværlige kollegaer. Roger Melander og BOX-destilleriet producerer to overordnede whiskydestillater året rundt. Det ene og røgede whiskydestillat er i høj grad inspireret af de røgede whiskyaftapninger fra den skotske ø, Islay. Det andet og ferske destillat er inspireret af den japanske whiskyproduktion, hvor perfektionismen og finessen er i højsædet. En blanding af disse to forskellige destillater finder du blandt andet i denne måneds whiskyudgivelse, BOX Dálvve Batch 01.   

For Roger Melander handler whiskyproduktion om én ting – perfektion. Idéen bag BOX-destilleriet er, ifølge hans egne ord, at producere en perfekt whisky. Han fortæller ydermere, at han endnu ikke er klar over, hvad det egentlig vil sige eller hvad det skal betyde. Men med den drivkraft in mente forsøger han hele tiden at forny produktionen og jonglere med nye perspektiver på produktionsmetoderne. Roger Melander har i samråd med et andet svensk whiskydestilleri, Smögen Whisky, udformet et kodeks kaldet ’Craft Whisky Code’. Disse bestemmelser fortæller blandt andet noget om, hvad man må og ikke må, når man producerer sin whisky. Der findes allerede et overordnede regelsæt for produktionen af whisky, men Roger Melander håber på, at kunne sprede budskabet om ’Craft Whisky Code’ til større dele af den globale whiskyproduktion. Dette for blandt andet at komme kunstig farvning og filtrering af whisky til livs. Hos BOX-destilleriet producerer man udelukkende naturligt.

Afsnit IV – Produktionen og ingredienserne

Destilleriets produktion kan stadig karakteriseres som beskedent. Selvom populariteten af deres whisky er kraftigt stigende i skrivende stund, er BOX, sammenlignet med andre, stadig et ’small-batch’ destilleri. Faktisk har destilleriet haft stor succes med at sælge personligt ejede fade til enkeltstående personer og på den måde holde produktionen i gang.

Destilleriet producerer 2425 liter ren alkohol om ugen, fordelt over fem omgange. Altså svarer et enkelt batch til 485 liter ren alkohol. Der produceres 220 batches årligt, som i runde tal svare til 106.000 liter ren alkohol. Dette er en ganske beskeden produktion, men med denne forholdsvis lille produktion følger muligheden for opmærksomhed på hver enkel dråbe af whiskydestillat. Allerede fra næste år, har destilleriet planer om at fordoble deres produktion grundet efterspørgslen og vi håber selvfølgelig på, at de hos BOX kan vedligeholde deres omhyggelige omgang med deres produktion.

Bygmalten som anvendes til destilleringen kommer fra tre forskellige steder i verden. Sverige, Belgien og Skotland. Destilleriets ferske bygmalt kommer fra Vikingmalt i Halmstad, Sverige. Kornet er dyrket i og omkring Halmstad-området og det er dermed svenske afgrøder. Den røgede bygmalt kommer fra Skotland og Belgien – men hovedsageligt fra det skotske. Grunden til at BOX-destilleriet ikke får alt deres korn fra én enkel leverandør er simpel – de vil have deres røgede bygmalt fra eksperterne i Skotland, men syntes samtidig, at det ferske svenske bygmalt er i verdensklassen. Det svenske bygmalt er en traditionel pilsnermalt kaldet Tipple. Denne bygmalt giver en mindre alkoholproduktion under fermenteringen, men efterlader til gengæld stor bredde af frugtige aromaer i den færdige bryg. Den Skotske og Belgiske røgede bygmalt er en blanding af fire forskellige bygsorter – Quench, Publican, Henley og Sebastian. Ligegyldigt om det røgede bygmalt er fra Belgien eller Skotland, er der tale om en blanding af de fire ovennævnte bygsorter, som er røget med skotsk tørv. Det røgede bygmalt giver en stor alkoholproduktion, men dette er på bekostning af andre smagsgivende komponenter i den færdige bryg. Nogle af BOX-destilleriets whiskyer er en blanding af både røget whiskydestillat og fersk whiskydestillat, imens andre kun består af fersk. Denne måneds whiskyudgivelse, BOX Dálvve Batch 01, består af en blanding af både røget og fersk destillat.

Vandet som BOX-destilleriet anvender til whiskyproduktion, kommer fra den svenske ferskvandssø, Bålsjön, som ligger placeret nordøst for den svenske by Kramfors. Destilleriet har dog tidligere anvendt en anden vandreserve, men denne blev senere droppet, da indholdet af jern i vandet var for højt. Vandet fra Bålsjön er utroligt blødt, ja nærmest for blødt – ifølge destilleriet selv. Destilleriet fortæller os således, at de godt kunne ønske sig en større koncentration af nogle bestemte salte i deres vand – i den perfekte verden selvfølgelig. De er dog utroligt glade for deres vandreserve og tilskriver faktisk vandets meget beskedne mineralindhold, en stor del af æren for deres utroligt elegante, lette og citrusaromatiske karakter i deres råsprit.

Hos BOX-destilleriet har de længe jagtet en type af gær, som ville give dem tilfredsstillende resultater i deres fermenteringsproces. Efter mange forsøg med forskellige typer af gær, anvender de i dag Safspirit M-1, produceret af det franske selskab Lesaffre. Denne type af gær har givet destilleriet de bedst mulige resultater i deres jagt på en let og elegant frugtighed i deres bryg. Smagen og duften af citrusfrugter er i særdeleshed det, som vægtes højt hos BOX-destilleriet. Deres store inspirationskilde er den japanske whiskyindustri, som efter BOX-destilleriets mening, producerer nogle af verdens mest elegante og harmoniske whiskyaftapninger.

Som hovedregel består whisky kun af tre ingredienser, men i visse tilfælde må man se sig nødsaget til, at genoverveje netop denne regel. Klimaet omkring et vilkårligt destilleri har visse påvirkninger på whiskyens smag og karakter, da klimaet påvirker whiskyens interaktion med egetræsfadet under modning. Denne klimapåvirkning er som oftest ganske beskeden, men i BOX-destilleriets tilfælde er det omkringliggende klima så usædvanligt definerende for det færdige produkt, at destilleriet betragter det som en fjerde ingrediens.

Destilleriet er placeret i et af verdens mest dramatiske klimabælter med vintertemperaturer på ned til -30°C og sommertemperaturer på op imod 35°C. Disse enorme forskelle på temperaturene findes kun ganske få steder på jorden og giver BOX-destilleriets et helt særligt modningsmiljø. Det usædvanlige klima som destilleriet fungerer under, påvirker dog ikke kun whiskyen direkte under modningen. Klimaet er nemlig skyld i, at den naboliggende elv, Ångermanälven, ligger på et konstant temperaturinterval imellem 0°C til 5°C. Dette iskolde vand, bliver anvendt som cooling water i destilleriets destilleringsproces. Altså anvendes denne vandreserve under kondenseringen af alkoholdampe til råsprit. Det iskolde vand gør det muligt at tætne damp til væske på splitsekunder og dette, er med til at give whiskydestillatet en finere, renere og lettere karakter i mund og næse.

Afsnit V - Håndværket og værktøjet

Et whiskyhåndværk er defineret af dybe, fasttømrede og stolte traditioner. Derfor er produktionen af alverdens maltwhisky i store træk ens – og så alligevel ikke. Hos det svenske whiskydestilleri, BOX Destilleri AB, gennemtænker man produktionsstadierne til perfektion. Alt dette, for at skabe et personligt udtryk som både kan smages, duftes og ses.

Håndværket starter ved den gamle kornmølle. Kornmøllen er langt over 100 år gammel og har tidligere gjort gerning hos et engelsk bryghus. Faktisk lå bryggeriet placeret på det stykke jord, som i dag er hjemstavn til Heathrow lufthavn i London. Møllen har tjent destilleriet siden den spæde start og trods alder, slid og arbejdsmængde, er malningen upåklagelig.

Mæskningen af det nymalede bygmalt finder sted i en traditionel Lauder Mash Tun, som har en maksimal kapacitet på 1500 kg. Selve mæskningsprocessen foregår efter det traditionelle mæskningsritual, Semi Lauder, hvor kornet søbes i vand over tre omgange. Vandet trækker sukkerstofferne ud af det groft malede bygmalt og snart vil vandet have en tyk og lettere tåget gullig farve. Dette kaldes ’urten’. Som noget ganske usædvanligt benytter BOX-destilleriets sig af et recirkuleringsprincip, som giver destilleriet en usædvanlig klar og forholdsvis gennemsigtig urt. Dette skyldes at recirkuleringsprincippet fjerner de tungere komponenter i urten, som eksempelvis skalrester. Udover dette anvender destilleriet koldere vand under mæskningen end de fleste andre whiskydestillerier gør. På denne måde undgår destilleriet mange af de mere bitre smagskomponenter, som blandt andet findes i kornets yderste skal. Både recirkuleringsprincippet og brugen af koldere vand under mæskningen bidrager til den friske og elegante frugtighed, som BOX-destilleriet søger i deres whisky.

Fermenteringsprocessen er, ligesom mæskningsprocessen, designet med fokus på udviklingen af frugtige aromaer. Fermenteringen finder sted i tre washbacks, alle produceret i rustfrit stål og med en kapacitet på 8000 liter. Fermentringsprocessen sættes i gang ved 20°C og kommer aldrig over 32°C. Rummet hvor disse washbacks er placeret, er nøje temperatur kontrolleret og temperaturen ligger derfor stabilt på 22°C. Den gennemsnitlige fermenteringstid ligger på 80 timer og giver en wash på godt 8% alkohol.

Efter endt fermentering får washen, altså den færdigt fermenteret masse, lov til at hvile sig i op til 24 timer. I løbet af dette døgn vil de allerede eksisterende mælkesyrebakterier producere aldehyder og sukkeralkoholer, som blandt andet Xylitol og Erythritol. Sukkeralkoholer er ikke et decideret sukkerstof, men heller ikke en fuldkommen alkohol, men et selvstændigt organisk komponent. Denne kemiske proces betyder mere sødme, en mere cremet struktur og flere frugtige komponenter i BOX-destilleriets wash.

Selve destilleringen finder sted i to traditionelle pot-stills, som er produceret af den skotske kedel-specialist, Forsyths of Rothes. Destilleriet har én wash-still med en kapacitet på 3900 liter, og én spirit-still med en kapacitet på 2580 liter. Med fokus på at udnytte nogle af de lidt tungere, dog frugtige estere i deres bryg, er teknikken, finesserne og kedlerne nøje gennemtænkt. Deres whisky er altid dobbeltdestilleret, uanset om der er tale om fersk eller røget bygmalt. Deres røget destillat har en sluttelig alkoholprocent på 60%, imens deres ferske destillat ligger på 67% alkohol.

Første destillering sker i deres wash-still, som har en karakteristisk lanterneformet hals. Dette giver alkoholdampene en større kontaktflade med kobberet, som i sidste ende resulterer i en bedre filtrering af uønskede restprodukter i bryggen som destilleres. Kobberrøret(lynearm) som sidder i toppen af kedlens hals, og som forbinder hals til kondensator, peger kraftigt i nedadgående retning. Dette medfører, at flere af de tunge partikler i alkoholdampene bliver kondenseret til råsprit.

Anden destillering sker i deres spirit-still, som er udstyret med et kogekammer forneden af dens hals. Dette skaber en krydret kompleksitet i det sluttelige destillat. I kogekammeret skabes en centrifugalkraft, hvor de alkoholiske dampe har megen kontakt med kobberet. Udover dette er deres spirit-still også udstyret med en kraftigt nedadgående lynearm, som endnu engang giver destilleriet mulighed for at fange de mere voluminøse komponenter, som alkoholdampene indeholder.

Hos BOX-destilleriet jagter de et frugtfyldigt whiskydestillat – det er deres sjæl og deres absolut vigtigste succeskriterium. Derfor har destilleriet nogle udsædvanligt tidlige skæringspunkter, populært kaldet cutting points, i deres destillering. Destillering af maltwhisky kan deles op i tre forskellige intervaller. Disse kaldes foreshots, middle cut og feints. Råspritten som produceres i starten af destilleringen er kendt som foreshots og bliver ledt ned i en separat tank. Denne sprit er ikke brugbar for destilleriet og bliver derfor aldrig fyldt på fad. Destilleriet kan herefter selv bestemme, hvornår de vil lave et skæringspunkt og dermed gå til andet interval, kendt som middle cut. Dette interval er defineret som tiden imellem det første interval og det sidste interval. 

Altså er der starten af destilleringen – hvor ubrugelig råsprit produceres(foreshots). Så kommer der et mellemstykke som udgøre destilleriets færdige whiskydestillat(middlecut) og til sidst en periode, feints, som ligesom starten af destilleringen, skal betragtes som ubrugelig.

Det enkelte destilleri bestemmer selv deres skæringspunkter og netop dette, har en enormt stor betydning for whiskydestillatets aromaer, smagsstoffer og struktur. Som tidligere nævnt, har BOX-destilleriet usædvanligt tidlige skæringspunkter i deres destilleringsproces. Dette betyder mere frugt og færre af de kraftige og mere bombastiske aromaer, som dannes sent i destilleringen. Ved destilleringen af deres ferske bygmalt begynder deres middle cut allerede efter 13 minutter, imens de går fra middle cut til feints ved 67% alkohol. Hvad angår destilleringen af deres røget bygmalt, påbegyndes middle cut efter 30 minutter eller omkring 60% alkohol. Her mister de store dele af frugtigheden, men vinder til gengæld en mere koncentreret røget smag med kraftige aromaer, som blandt andet leder tankerne imod tobak og lakrids.

Et præcist håndværk med fokus på detaljen. Intet er overladt til tilfældighederne hos dette svenske whiskydestilleri og forhåbentlig, vil denne tilgang fortsætte med at være BOX-destilleriets hovedpulsåre i deres whiskyhåndværk.

Epilog

Hvor end du får din inspiration, ligegyldig karakteren eller kvaliteten af denne, er det altafgørende, at denne forbliver en reel inspiration til nye tanker og innovativ handling. Et svensk whiskydestilleri, inspireret af Skotlands stolte traditioner, gradbøjet ved japansk indflydelse og perfektioneret af svensk innovation. BOX-destilleriet er ét af de destillerier, som producerer whisky for whiskyens skyld – men heldigvis også for vores.

Tusinde tusinde tak fordi du læste med. Vi håber inderligt du kommer til at nyde din flaske BOX Dálvve. 

Vi elsker at høre din mening! Skulle du have lyst til at sætte ord på din oplevelse med artiklen med konstruktiv kritik, ris, ros eller andet, er du meget velkommen til at kontake os her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev for at få en mail hver gang vi udgiver en ny flaske whisky med tilhørende artikel.

På gensyn i December.

Køb flasken og få artiklen som hæfte!